Vijesti

2014
15.03.

Dobro došli na nove stranice zavoda

Dobro došli na nove web stranice Zavoda za primijenjeno računarstvo, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu..
Ovdje možete pronaći sve informacija o zavodu, djelatnicima, projektima i interesima članova zavoda.

Zavod za primijenjeno računarstvo formiran je 2005. godine iz Grupe Računarske znanosti koja je djelovala unutar Zavoda za primijenjenu matematiku. S nastavnicima Zavoda studenti se susreću već na prvoj godini studija, gdje skupa ulaze u vrlo dinamičan i kompleksan svijet programiranja. U cilju širenja vidika naših studenata, već ih na trećoj godini upoznajemo s objektnim i deklarativnim programiranjem. Navedeni kolegiji predstavljaju temelj za učenje složenijih koncepata kao što su baze podataka, ali i kao uvod u programsko inženjerstvo na kojem će studenti moći naučiti o naprednijem programiranju, organizaciji i vođenju informatičkih projekata.

Baš kao što će gotovo svakom inženjeru koji završi FER bar ponekad u životu zatrebati znanje stečeno na programiranju i srodnim kolegijima, tako će se, skoro svaki diplomirani FERovac na svom poslu i u životu redovito susretati sa bazama podataka. Nekoliko kolegija sa ZPR-a, počevši od Baza podataka na preddiplomskom, pa preko Naprednih modela i baza podataka, Geoprostornih baza, Poslovne inteligencije i Sustava baza podataka na diplomskom studiju, studente uvode u ovo široko područje, i uče ih znanjima i vještinama koje će im koristiti gdje god se u budućnosti zaposlili. Gradivo kroz kolegije polako napreduje, pa se tako na Bazama podataka uče osnove rada sa relacijskom bazom podataka i korištenje upitnog jezika za dohvat, izmjenu i brisanje podataka i sl., dok se npr. na Naprednim modelima i bazama podataka studenti upoznaju sa bazama temeljenim na XML-u, heterogenim izvorima podataka poput Semantičkog Weba i sl. Da ne bi "pričali na suho", nastavnici koji predaju navedene kolegije su svoje znanje o bazama podataka primijenili u nizu stvarnih sustava, od dizajna i izrade informacijskog sustava održavanja u Hrvatskoj elektroprivredi(ISOHEP), preko Baze bioraznolikosti u Državnom zavodu za zaštitu prirode, pa do knjižnice FER-a i Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU), koji se koristi na gotovo svim fakultetima u državi.
Koncepte kako prikupiti zahtjeve, razviti višeslojnu aplikaciju koristeći odgovarajuće tehnike programiranja i u konačnici dokumentirati kod, uvesti softver u primjenu i održavati ga, to jest kako proći cijeli životni ciklus razvoj softvera, naučit ćete na razvojno-programerskom kolegiju Razvoj primijenjene programske potpore. Stečeno znanje unaprijedit ćete na sistemsko-analitičkom kolegiju Razvoju informacijskim sustavima. Naučit ćete kako pokrenuti projekt, izraditi tražene specifikacije, odabrati odgovarajuću metodologiju razvoja i vrstu projektne ekipe, modelirati poslovni proces, napraviti objektnu analizu i dizajn, odabrati i ugraditi prikladnu arhitekturu, a zatim i testirati softver. Kao završni korak u trilogiji te na najvišoj razini slijedi organizacijsko-upravljački kolegij Upravljanje projektima.
Jedan od predmeta koji „spada“ pod ZPR je i vještina Natjecateljsko programiranje. Nositelj kolegija je prof. dr. sc. Gordan Gledec, no cijeli kolegij organiziraju i vode studenti, redom natjecatelji s raznih državnih ili međunarodnih natjecanja. Natjecateljsko programiranje je vještina na kojoj studenti uz to što uče algoritme uče i kako ih doista implementirati, tj. stečeno znanje ne ostaje samo teoretsko nego sve algoritme i zadatke koji se obraduju, studenti na kraju i riješe, u programskom jeziku koji sami biraju. Cilj predmeta je da polaznici razviju vještinu rješavanja problema i budu potaknuti na daljnje usavršavanje iste. Ova vještina se u posljednjem desetljeću s punim pravom nametnula kao najpoželjnija osobina inženjera, zasjenjujući poznavanje tehnologija i usredotočujući se na sposobnost brzog ovladavanja istima.

2018
06.11.

Poslijediplomski specijalistički studij „Upravljanje projektima“

Na FER-u je pokrenut novi specijalistički studij koji osigurava visoku razinu primijenjenog, istraživačkog i obrazovnog rada u području upravljanja projektima.

Studij doprinosi unaprjeđenju struke upravljanja projektima i omogućuje polaznicima da ojačaju svoje kapacitete u profesionalnom životu neovisno o području njihova profesionalnog djelovanja i završenom diplomskom studiju.

Krajnji je cilj stvoriti kompletnog stručnjaka-specijalista u području upravljanja projektima, za razliku od stručnog usavršavanja certifikacijom parcijalnih znanja.

Više na http://www.fer.hr/up

Kontakt: up@fer.hr

2014
31.10.

ZPRWeb i Povezani podaci

Web stranice Zavoda za primijenjeno računarstvo izgrađene su uz pomoć tehnologija Semantičkog weba i slijedeći načela Povezanih podataka (en. Linked Data).
Jedna od osnovnih tehnologija na kojoj počiva Semantički Web je RDF model podataka. Svi podaci koje možete pronaći na našim Web stranicama nalaze se u RDF grafu i javno su dostupni preko standardiziranog web servisa, tzv. "SPARQL pristupne točke" (en. SPARQL endpoint). Upitni jezik, SPARQL, nalik je upitnom jeziku za baze podataka, SQL, s nekoliko promjena, potrebnih kako bi se jezik prilagodio strukturi grafa nad kojom se obavljaju upiti.

Isprobajte našu SPARQL pristupnu točku ovdje: http://www.zpr.fer.hr:3030/
ili  korak po korak naučite osnove SPARQL upitnog jezika, kroz pripremljene upute.

2014
12.03.

Projekti zavoda

ZPR već niz godina aktivno sudjeluje u osmišljavanju i izradi alata i sustava za e-učenje i podršku organizacije i održavanja nastave, na FER-u, ali i u cijelom hrvatskom visokom školstvu. Tako su članovi zavoda osmislili i dugi niz godina (od 2001. do sredine 2011.) vodili razvoj Informacijskog sustava visokih učilišta – ISVU, koji se koristi na preko stotinu visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, sa preko 9 tisuća aktivnih djelatnika i 130 tisuća studenata. Kroz ISVU se godišnje provede skoro 1,5 milijuna ispita. Samo studomat, koji je tek manji dio sustava, tokom 2010. godine ja zabilježio više od 5.875.000 prijava za rad.

2014
10.03.

Otvorena vrata ZPR-a

Imate pitanje vezano uz nastavu? Želite se informirati o temama seminarskih i diplomskih radova na ZPR-u? Zanima vas neki od znanstvenih ili razvojnih projekata? Dođite na zavod i pitajte nas. Svakog utorka od 12 do 13h na ZPR-u su „Otvorena vrata“, vrijeme kada su zaposlenici zavoda na raspolaganju studentima za sve vrste pitanja, od konzultacija vezanih uz kolegije koje predaju, preko pitanja i prijedloga vezanih uz znanstvene interese pa sve do razgovora o općim temama i hobijima (pod uvjetom da su razgovori bar malo geeky ;) ). Dakle, svaki utorak, od 12 do 13h, ZPR, 2. kat D zgrade, jugozapadni hodnik i 3. kat, sjeverozapadni hodnik. Dobro došli.